Stedelijk Orkest Borne, harmonieorkest borne

Over Stedelijk Orkest Borne

Vereniging sinds 1969

Stedelijk Orkest Borne, harmonie orkest in borne

Het Stedelijk Orkest Borne bestaat uit een harmonieorkest waar momenteel circa 35 leden aan deelnemen.

Stedelijk Orkest Borne, harmonie orkest in borne

Harmonie

Het Stedelijk Orkest Borne bestaat uit een harmonie orkest waar momenteel 35 muzikanten in deelnemen. Elke muzikant bespeelt een van de vele instrumenten, zoals klarinet, trompet of bastuba. Er wordt een gevarieerd repertoire gespeeld, afwisselend van klassieke muziek tot hedendaagse pop muziek. Dit repertoire is te horen in de ongeveer 4 concerten die wij per jaar geven.

Stedelijk Orkest Borne, harmonie orkest in borne

Leden

Momenteel bestaat het harmonieorkest uit 40 enthousiaste leden. Het is een gevarieerd gezelschap, van jong tot oud. Momenteel is ons jongste spelende lid 10 jaar en ons oudst spelende lid 75. Tijdens de activiteiten is hier niets van te merken. De leden vormen samen een hechte groep wat resulteert in goede muziek, leuke concerten en leuke activiteiten rondom het muzikale seizoen.

Stedelijk Orkest Borne, harmonie orkest in borne

Borne

Het Stedelijk Orkest Borne heeft een eigen verenigingsgebouw in Borne. Hier repeteert het orkest wekelijks op de maandagavond van 19.30u tot 21.30u. Een echte Bornse vereniging welke graag musiceert voor de Bornse gemeenschap. De koningsdag en showconcerten zijn daar een voorbeeld van. Het harmonie orkest staat sinds eind 2016 onder leiding van dirigent Jurgen Wentzel.

Historie Stedelijk Orkest Borne

1969 – 2019, vijftig jaar muziek

50-jarig jublieum stedelijk orkest borne

U heeft ons vast wel eens zien spelen tijdens het Beste van Borne, Het Koningsdag concert of misschien wel rond de feestdagen tijdens Shopping by Candlelight of Kerst in Oud Borne. Of misschien heeft u wel eens een concert van ons bezocht.

Waar het allemaal begon was een samenvoeging van leden uit het oude Stephanus harmonie en leden van de Bornse Harmonie. Op 13 februari 1969 is uit deze samenwerking het Stedelijk Orkest Borne ontstaan.

Het Stedelijk Orkest Borne staat voor plezier in muziek. Naast gezelligheid en verbinding zijn we ambitieus. Het harmonie orkest verzorgd ieder jaar dan ook een aantal mooie concerten.

Naast het harmonie orkest biedt de vereniging ook de mogelijkheid tot het volgen van muzieklessen binnen onze eigen vereniging bij gekwalificeerde muziekdocenten. Daarnaast wordt er ook nauw samengewerkt met de Bornse muziekschool.

Dirigent Jurgen Wentzel

Samen maken we de muziek

Jurgen Wentzel (1989) kreeg zijn eerste trombonelessen op 9-jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Het enthousiasme wakkerde aan en hij werd vervolgens in 2006 na een auditie aangenomen aan de vooropleiding aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Vanaf dat moment is Jilt Jansma (solo trombonist, het Gelders Orkest te Arnhem) zijn docent. Na een jaar vooropleiding te hebben genoten werd hij aangenomen op de vakopleiding aan hetzelfde conservatorium. Na drie jaar vervolgde hij zijn weg en werd aangenomen aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hier kreeg hij les van zijn vertrouwde docent, Jilt Jansma en daarnaast volgde hij lessen bij Christian Lindbergh, Ingeman Roos en eigen docenten Frank Brouns, Ane Travaille en Christian Ansink. Hij heeft stage gelopen bij het Bremer Philharmoniker en als remplaçant werkt hij met o.a. het Gelders Orkest en diverse orkestprojecten van bijvoorbeeld Peter Kleine Schaars. Verder heeft hij o.a. gespeeld bij het Ricciotti Ensemble en het Nationaal Jeugd Harmonieorkest.

In juli 2012 heeft hij zijn bachelor klassiek trombone met een mooi resultaat afgerond. Vanaf 2013 tot en met 2017 studeerde hij HaFaBra-directie aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede. Zijn docent was Fried Dobbelstein.

Jurgen was als muzikant werkzaam bij de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers te Assen waar hij in december 2008 aangesteld werd als eerste trombonist. Hij speelde daar tevens in het Koperkwintet. Daarnaast speelde hij ook bij het Gelders Fanfare Orkest en Wilhelmina Glanerbrug.

Momenteel dirigeert Jurgen naast Stedelijk Orkest Borne ook Fanfare Korps Voorst en Muziekvereniging Excelsior Losser.

Jurgen Wentzel, dirigent stedelijk orkest borne

‘Dirigent zijn is een voorrecht. Je staat als het ware ín de muziek en hoort het orkest als eerste.’